Blåsippans Kaningård / Kanila

Click here to edit subtitle

Kanila  - Miten kanimme asuvat * Kaningården - Hur våra kaniner bor

Kanin minimi häkkikoko on pohjaltaan 50 x 100 cm ja korkeudeltaan 40 cm, lisäksi pitää olla mahdollisuus piiloutua ja tehdä pesää.
Kaninens minimi burstorlek är 50 x 100 cm botten och 40 cm höjd, dessutom skall kaninen ha möjlighet att gömma sig och bygga bo.
Meillä pienimmät häkit ovat 60x120cm, ja isoimmat 120x120cm. Kaikilla kaneilla on pesäkoppi, putki tai vähintäänkin iso kasa heinää johon piiloutua. Kaikille kaneille ei sovi pesäkoppi - jotkut käyttävät sitä huoletta vessana, toiset peittävät sen kuivikkeilla kun siellä on poikasia, sen vuoksi pesäkopin käyttö harkitaan meillä aina tapauskohtaisesti.
Sisällä meillä on tarvittaessa käytössä tehdashäkkejä kooltaan joko 50x100 tai 60x120cm..

HÄKIT

* 2-paikkainen 'rivitalo' joka on maatasolla - siinä on 100x100cm paikat, sisäänrakennetuilla kopeilla ja maapohjalla + verkko jotteivät kaivaudu ketun suuhun..
* 2-paikkainen 'kerrostalo' 50x100cm paikoilla kahdessa kerroksessa.
* 4-paikkainen 'kerrostalo' 60x120cm paikoilla.
* 120x120cm 'laidunhäkki' verkkopohjalla.
* 120x140cm 'laidunhäkki kivi/maapohjalla.
* 2 kpl. 120x100cm 'laidunhäkkiä' verkkopohjalla.
* 3 kpl. 100x100cm 'laidunhäkkiä' verkkopohjalla, + 2 väliseinää, joilla saa tarvittaessa häkkejä jaettu kahteen 50x100cm.
* 120x60cm 'koirahäkki' verkkopohjalla.
* Lisäksi joitain tehdashäkkejä karanteeni / varahäkeiksi.

Aloitin kokeilun pitää häkkejä maalattuina myös sisältä, jolloin pesu ja desinfiointi olisi helpompi - Kuivunut maali kun ei pitäisi olla kanille myrkyllinen. Aika näyttää idean toimivuutta.. :)

Kanimme asuvat tällä hetkellä ulkona kaikki, paitsi talvikautena astutettavat naaraat. Suunnitteilla on rakentaa uusi talli johon tulisi myös kanilaosa, mutta siihen ei tule kovin montaa paikkaa, joten ainakin urokset asuvat jatkossakin ulkona.
Ulkokanien hoito on kesällä helpompaa (siirrettävissä laidunhäkeissä) ja talvella tulee vesitarjoilun ja pesämateriaalien haaste, mutta kokemuksen mukaan kanit ovat terveempiä näin :)
Myös Vuohelassa asuu pääsääntöisesti pari tyttöä, ja kunhan saadaan keväällä uusittua kanatarha, niin sinne muuttaa taas ns. joutilaat naaraat sekä jossain vaiheessa leikattu uros..

RUOKINTA

Meillä kanit syövät pääasiassa kuivaa heinää, kesällä lisäksi tuoretta ruohoa yms pihapiiristä. Porkkanaa pyrin antamaan varsinkin talvikautena päivittäisenä lisukkeena.
Heinän lisäksi saavat kesällä osa kaneista, ja talvella kaikki ulkonaolevat kanit täysrehua. En käytä aina mitään tiettyä merkkiä, ja useimmiten teen sekoituksia eri rehuista. Tällä hetkellä meillä on Kaura-Härkäpapu-Pellavapuuro sekoitettuna yrtteihin..
Yrttejä tykkään käyttää kaikkien eläinten ruokinnassa, ja esim Better Wormer on todettu hyväksi kanien madotukseen, ja yleishyvinvointiin Better all In One. Myös Marstallin Wiesen Fasern on tykätty yrttilisä.
Meillä kanit syötetään pääsääntöisesti kahdesti päivässä - puuroa aamuisin, ja heinät illalla.
Vettä ja heinää on meillä tosin aina saatavilla.

HYGIENIA

Meillä siivotaan jätökset vähintään kerran viikossa, ja koko häkit tarpeen mukaan - varsinkin talvella pyritään tehdä kuivikkeista lämmin patja häkin pohjalle tai koppiin.
Sairastapauksissa tai -epäilyissä kani siirretään eristyksiin muista kaneista, ja hoidetaan eri välineillä ja ruoilla. Hoito tapahtuu myös joko viimeisenä tai täysin eri aikaan päivästä. Käsidesiä käytetään eri häkkiryhmien välissä.
Häkkejä pestään ja desinfioidaan kanien välissä. Desinfiointiaineena meillä on ollut Virkon S, nyt uutena aineena Minon Oranssi, joka on klooriton, mutta laaja-alaisempi kuin virkon.. Maapohjahäkit myös kalkitaan.
Kuivikkeena käytetään Turvetta, Kutteripurua sekä pesätarpeina yleensä heinää (olkea jos saatavilla) Olkipelletit todettiin ulkokäytössä liian homeherkäksi.. Pienenä määränä vessanurkassa sitä saatetaan kuitenkin käyttää edelleen..
Vesipullot/kipot pestään aina tarpeen mukaan vedenvaihdon yhteydessä, myös ruokakipot puhdistetaan tarpeen mukaan. 1-2 kertaa vuodessa tiskataan & desinfioidaan kaikki pullot ja kipot perusteellisemmin.